Ferestre/ flux de ŞTIRI

Thursday, 20 December 2012

Un scriitor român bătut în plină stradă de poliţişti


În după amiaza zilei de 17 decembrie, în  Baia Mare, s-a petrecut un fapt incalificabil.
Scriitorul Mihai Ganea, aflat cu automobilul personal  într-o parcare din centrul oraşului, a fost somat de doi poliţişti care au descins dintr-o dubă, să se legitimeze.  Pe bună dreptate Mihai Ganea  a solicitat poliţiştilor să se prezinte şi să motiveze cererea de legitimare. I s-a spus scurt că i s-a suspendat permisul pentru că ar fi trecut pe culoarea roşie la semafor, că a fost  sub observaţie şi filmat. Scriitorul a schiţat un gest. S-a aplecat spre torpedou, în maşină, unde avea actele , urmând ca apoi să aducă obiecţiile pe care le credea de cuviinţă. Dintr-odată a simţit că este tras fulgerător din maşină şi izbit violent de muchea portierei deschise. A simţit o durere atroce. Din acel moment a refuzat să se legitimeze în faţa celor doi poliţişti agresori, a acuzat dureri de piept şi în partea de sus a braţului. A întrebat de ce a fost lovit. Între timp la locul incidentului, ca prin farmec a apărut şi alt echipaj de ordine, şi operatori de televiziune. Faptul principal, lovirea, fusese consumat.  Apoi se consumă următorul episod. Mihai Ganea refuză să coopereze cu cei doi agresori şi solicită un dialog cu alţi reprezentanţi ai poliţiei. Omul  consimte să urce în dubă, în speranţa că la sediu va găsi înţelegere şi îndeosebi aprobarea asistenţei medicale de urgenţă. În biroul unde ajunge escortat ca un infractor de maximă periculozitate, i se aplică procedura percheziţiei corporale, legală şi necesară?! Pentru identificarea motivelor ascunse pentru care cetăţeanul Mihai Ganea refuză s ă prezinte actele doveditoare ale identităţii ?! arme, obiecte contondente care să pună în pericol viaţa celor şase poliţişti din incinta biroului. Este de menţionat faptul că Mihai Ganea fusese deja identificat prin mijloacele electronice. În cele din urmă la insistenţele familiei este eliberat şi dus la Spitalul de Urgenţă, unde i sefac investigaţiile clinice de rigoare. A doua zi dimineaţa, se prezintă la cabinetul de medicină legală, unde i se eliberează după consult, un certificat medico-legal.
Scriitorul  Mihai Ganea a fost gratulat la 73 de ani cu brutalitatea şi cruzimea de procedură poliţienească 
Faptul că ziua în amiaza mare, în centrul unui oraş din România,din Maramureş,  Baia Mare, doi poliţişti aplică violenţa împotriva unui cetăţean, este revoltător. Iar mâna ruptă este o mână deosebită, este mâna unui CHIRURG.
Virginia Paraschiv
Baia Mare

2 comments:

  1. Este inacceptabil modul in care a fost tratat dr. MihaiGanea .Brutalitatea si cruzimea fata de un cetatean fara aparare si in varsta nu poate fi iertata si sustinuta in continuare .Mihai Ganea este un scriitor renumit , un chirurg deosebit , un om si roman ......asa ne tratam cetatenii?Asta e libertatea pentru care s-a luptat?

    ReplyDelete
  2. nu mi-a venit sa cred. prosti dunt peste tot. sa ne dea Dumnezeu rabdare.

    Multa sanatate si un an bun!

    ReplyDelete