Ferestre/ flux de ŞTIRI

Thursday 16 June 2011

Revista Faleze de piatră, noul număr -18, luna iunie, 2011


http://falezedepiatra.net/

Numărul 18, luna iunie, 2011

  • Titlurile materialelor publicate:  
    • Category: Articole.  (14)
      •  Genocidul armean
          Genocidul armean – o tragedie de neuitat ( text corectat) Sociolog si istoric, Taner Akcam, născut în Turcia, în anul 1953, este autorul unei importante lucrări, apărută recent și în limba română , la Editura Ararat/ Zamca, cu sprijinul Uniunii Armenilor din România „ Un act ruşinos, genocidul armean şi problema responsabili…
      • Cartea Neagră de Orhan Pamuk
        Mi-a luat trei săptămâni să citesc cartea, este lungă şi grea, nu mi-a oferit cheia de la început, am avut nevoie de răbdare ca s-o pătrund şi să-i ghicesc sensurile. Nici nu sunt sigură că am înţeles tot, de fapt cum aş putea să înţeleg o lume în care n-am trăit.  Arabescurile gândirii mistice sufi îmi sunt aproape…
      • Colecţia de literatură online Cititor de proză- noi apariţii
            Apoptosium, Igor Ursenco     Dragii mei, a apărut un nou volum în Colecţia de literatură, colecţia online Cititor de proză. Volumul numărul 21 este  "Apoptosium", semnat de Igor Ursenco Puteţi citi cartea aici:http://en.calameo.com/read/00031005189bab3f8a66b "În acest volum unicat, Igor Ursenco…
      • Dragostea lui Aharon Appelfeld
        „ Pe neașteptate, dragoste” este titlul unui roman apărut în 2010, la Ed. Polirom, în traducerea Lui Any Shilon, în Colecția coordonată de Bogdan- Alexandru Stănescu. Autorul, Aharon Appelfeld nu este un necunoscut pentru mulți cititori, „Badenheim 1939”, „Pentru toate păcatele”, „Caterina”( o poveste uluitoare, de dragoste),…
      • Elogiul bâlbâielii, autor Ciprian Vălcan
        Dragii mei, cu bucurie vă anunţ apariţia volumului Elogiul bâlbâielii, autor Ciprian Vălcan la Editura All, Bucureşti, 2011. Ciprian Vălcan s-a născut în 5 decembrie 1973, la Arad. Bursier al Ecole Normale Superieure din Paris în perioada 1995-1997, bursier al guvernului francez în perioada 2001-2004, obţine licenţa şi masteratul în…
      • Ernesto Sabato- un scriitor și un veac
        Cu mai puțin de două luni înainte de a împlini o sută de ani de viață, Ernesto Sabato a decis să pornească în căutarea lui Abaddon sau a lui Dumnezeu din ceruri. Publicația spaniolă „ El Pais” l-a numit „ultimul clasic al literaturii argentiniene”, dar el a fost și un scriitor de talie mondială, o mândrie a literaturii sud-americane,…
      • Frecvenţa Cititor de proză - NOUL SITE
        Noul Site Frecventa Cititor de proză îl puteţi accesa aici: http://frecventacititordeproza.blogspot.com/Datorită faptului ca vechiul site al Frecvenţei nu mai corespundea nevoilor noastre, am realizat un nou site mai bine organizat şi în care veţi putea găsi mai uşor materialele dorite după gen sau autor.   Site-ul cuprinde…
      • Ieşirea din jocul virtual
          Din jocul liber al  spiritului s-a născut o  carte, "Zbor în doi". O carte frumoasă, neconvenţională, un dialog imaginar a două glasuri lirice. S-a iscat, aşadar, un tandem poetic, Dorina Şişu şi Maia Martin. Un tandem a două suflete răsfrânte în oglindă, o rătăcire printre gânduri,  ocrotită de o voce-călăuză. Dorina Şişu…
      • Mistică și morală la Moshe Idel
        Prin intermediul Editurii Hasefer, Moshe Idel revine în atenția cititorilor de iudaistică printr-o nouă lucrare cu titlu de basm – „ Lanțuri vrăjite”. Cuvântul înainte este semnat de o somitate a culturii din SUA, Harold Bloom ( n.193o) , profesor la Yale, autor al unei celebre cărți „ Canonul occidental” și al altor zeci de…
      • Momente ale Avangardei
        Momente ale Avangardei Cei de la Revistele Unu şi Integral îşi propun un program de negaţie a tot ce era "neadecvat ritmului vremii", chiar şi suprarealismul este privit ca fiind "feminism expresionism", iar Ilarie Voronca cere ca integralismul să ordoneze estetica printr-o ordine sinteză, ordine esenţă, constructivul clasic şi integral. …
      • Organe fără corp
        ..şi v-am acoperit cu pătura de cal şi-am plâns de mila melcilor din deal ciudat rosteai, cu vocea-ţi clară: "Câtă tristeţe mov într-un pahar cu apă chioară" .. (două stanţe dadaiste) Exerciţii de dadaism şi de un infinit potenţial găsim în anii 22-31 prin revistele Contimporanul, Punct, Unu, Integral, 75HP citite…
      • Paralel
        Trec zilele. Trec zilele! Trec zilele. Şi nu este multă vreme de când am înţeles definitiv că trăiesc într-o altă lume. Mă depărtez viguros de lumea contemporanilor mei, şi-mi place. Începe să-mi placă!!!   Mircea-Horia Simionescu Este adevărat că presimiţiri am avut, este la fel de adevărat că prieteni, sau neprieteni,…
      • Prinţul roşu
        Un roman românesc comparat cu „Ghepardul” Scarlat Callimachi În anul 2009, a apărut la Ed. Anima romanul „ La răscruce de vremuri”, care merita mai multă atenție din partea criticii. Este vorba de un manuscris care a așteptat 40 de ani spre a fi dat publicității, la 34 de ani de la dispariția autorului – Scarlat Callimachi. În…
      • Puterea cuvintelor
          Bianca MARCOVICI: Dragă Edi Mattes, cum te descurci cu pasiunile, hobby-urile tale multiple, în afara serviciului, în ce constau ele şi cum sunt echilibrate de meseria ta de arhitect la „Socetatea de Electricitate" din Haifa, unde lucrăm împreună ca vechi colegi?   Eduard MATTES: Hobby-urile mele nu sunt…
    • Category: Arte  (10)
      • "El era jumate ţăran jumate zeu"
        Brancusi by Man Ray Cu aceste cuvinte îl descrie Peggy Guggenheim pe Brâncuşi de la care tocmai cumpărase un bronz botezat "Pasărea cerului". Suntem la Paris în anul 1940. Voila Brâncuşi : ţăran-sculptor şi jumătate fotograf. Necunoscută pasiune publicului, sculptorul de origine română Brâncuşi (azi considerat cel mai mare sculptor al…
      • "Eu zbor! Veniţi cu mine?", vol. 2, Antologie
        Dragii mei, vă anunţ apariţia unui al doilea volum al proiectului "Eu zbor! Veniţi cu mine?"*. Proiectul continuă cu o antologie de texte, poezie şi proză. Inspiraţi din pictura mea sau găsind afinităţi cu aceasta au venit cu mine în zbor Dorina Şişu, Ion Vanghele, Suzana Deac, Adrian Grauenfels, Delia Stăniloiu, Emanuel Pope, Eugen…
      • Arshile Gorky - ultimul suprarealist
        Arshile Gorky - ultimul pictor suprarealist 1904-1948   Manung Adoian este fiul unui armean care a emigrat în anul 1910  în  USA numai ca să nu fie trimis la război. Mama sa moare de foame la Erevan în 1914 după holocaustul turc contra armenilor iar viitorul artist împreună cu o soră ajunge după multe aventuri în Rhode…
      • Arta degenerată
        Încă din anii '30 Partidul Socialist Naţionalist German anunţă şi împrăştie noţiunea de "artă degenerată", căutând să discrediteze arta contemporană considerată ca fiind ruptă de ideologia şi  politica rasistă vizată de conducători. Spre deosebire de  arta oficială tradiţionalistă, care glorifică rasa ariană, nazismul vedea…
      • Chipul omenesc in pictura 
        lui LIVIU LAZARESCU   I. Frunzetti   Portretul este subiectul unui paradox. Pe de o parte, este un gen dificil care solicita pricepere, timp, concentrare, rabdare…Pe de alta parte, mai toti pictorii isi incearca  penelul in intentia de a surprinde nu numai asemanarea fizica, ci si personalitatea subiectului. Este o arta foarte veche,…
      • Geneza şi polenul artei- Constantin Antonovici
        Constantin Antonovici- revelat Perfecţiune, de fapt perfecţiunea a fost pasiunea lui poezia lui era înţeleasă de toţi mizeria umană a cunoscut-o din plin îl interesau infanteria şi marinarii când râdea, miniştrii râdeau împreună cu el când plângea, copii străzilor mureau cu el... (La mormântul lui Rodin, autor: W H Auden)…
      • Misterele de la Fayoum
        Misterele de la Fayoum Dacă într-una din zile vom descoperi inutilitatea existenţei va arăta apusul de toamnă puţin impresionant singurătatea ne va hrăni ca o mamă îndoliată şi totuşi întreb, ce va rămâne după dispariţia noastră? o umbră a umbrei o mişcare a prafului de la un colţ la altul al camerei …
      • Satiricul duios
        PORTRETUL LUI EDUARD MATTES M-am gândit, oarecum amuzat, că dacă Eduard Mattes ar intenţiona să noteze pe cartea lui de vizită toate preocupările sale, ar avea oarecare dificultăţi. Pentru că  dânsul este în primul rând arhitect, prin calificare şi profesiune, dar nu e mai puţin cunoscut ca fiind "caricaturistul preferat al…
      • Starea artelor, Adrian Grauenfels şi Maia Martin
        Dragii mei, am plăcerea după multă trudă să vă anunţ apariţia unui nou volum în colecţia de artă: Starea artelor, semnat de Adrian Grauenfels şi Maia Martin. Antologia apare azi în Colecţia de artă online Cititor de proză (nr.4). Colecţia de artă online Cititor de proză http://en.calameo.com/read/000310051cb8ef5e17aaa   …
      • Studio 6 în galerie 
        Un atelier emblematic În urmă cu nişte ani, două pictoriţe entuziaste din Natania, Liana Gross şi Dita Liron, au înfiinţat un studio de lucru la care au mai invitat cîţiva artişti. Probabil pentru ca se află pe o stradă la numărul 6 şi din cauză că acesta era şi numărul iniţial al pictorilor care şi-au împărţit spaţiul…
    • Category: Dezbateri  (1)
      • Soluția meritocratică a redresării societății românești 
          Din lumea lui… Stanley Kramer, despre care am vorbit într-un articol trecut ca o portavoce a celei mai vechi publicaţii în limba română din SUA şi a susţinătorului ei Dwight Luchian Patton, mi se adresează următoarea propunere: „ La nivelul perimetrului national, am cerut distinsului om de cultura, intelectualului de…
    • Category: Jurnalism  (1)
      •  Dialoguri neîntâmplătoare Mircea Silaghi – Actor al teatrului muni...
        Nu este nici Felix, nici Luca, nici Fredi…”nu sunt un june-prim, toate-s doar roluri…şase luni am fost singurul actor angajat al Teatrului…” La ora la care scriu aceste rânduri tocmai a avut loc premiera filmului „Tanti”, film în care Mircea Silaghi ( tânărul Fredi) are rolul principal. Pe actor l-am văzut în câteva spectacole…
    • Category: LSF  (1)
      • O muscă în Iurop
        Pe comterul costumului era înregistrat ultimul mesaj al lui Edăm: Ştiu că, vorbind, scurtez cu cîteva minute inexorabilul. Consum, chiar şi infim, mai multă energie. Şi acum, între mine şi infinit, atît a mai rămas: o brumă de energie. Desigur, nu mai e mult. Deşi am reglat temperatura la minim, ouvăraidin semnalele de alarmă –…
    • Category: Poezie  (17)
      • cald/ Darul Vărsătorului/ ştiu
        cald   din când în când îmi strecoară cireşe amare în coşul cu pâine el aleargă în urma cailor frământă în galop nisipul firimituri semne zbor alături să-i ating coama cu degetele în ritmul inimilor curcubeul se destrămă-n fâşii ce soare mi-e sub ploile lui   Darul Vărsătorului   în…
      • cauţiunea/purificare/te aştept în oraşul adormit printre muşcate
        cauţiunea   auzisem că ura a confiscat iubirea portăreii au pus-o în lanţuri în închisoarea datornicilor i-au citit capetele de acuzare evaziune fiscală se dăruise fără bani oricui o primise în casă ca o femeie a cărei lumină te străbate şi nu-ţi cere plată   rătăceam în pielea unor…
      • cuprindeţi tăcerea cu viaţa
        miezul luminii cuibăreşte în adâncul nopţii pasul atât de simplu şi de nesfârşit atât de poveste şi de viu plin de noi şi goi de cenuşă peste umeri pluteşte privirea agonie nebună de drumuri târăşte praful suspinul din oameni vameşi de fericiri flutură eroic dobânzile adrese cioplite în piatră un cimitir…
      • dincolo de nisipuri (in memoriam Fănuş Neagu) / la cetate / melanco...
        pe un soare ca un câine automat am pus picioarele în pământ cu cârjele astea din piept am şonticăit înspre viaţa obişnuită cu alte cuvinte am apropiat de perdea un bărbat detaşat dar nevindecat de dorinţa de a supravieţui   în genul unui fluture mătăsos în amiaza mare am privit printre zăbrele ce mai vrea lumea asta să îmi…
      • Elegia I pe firul gândului călător/ Elegia II / Elegia III
        ELEGIA I pe firul gândului călător   Dincolo de graniţele acestei lumi un val plesneşte-n noapte şi un câmp se bucură de apă după arşiţa unei vieţi...   - E cineva pe aici sau doar lumina lumânării? te întrebam … - Bine te-am regăsit lumina păcii! mi-ai răspuns. - Viaţa implică destinul şi factorii de destin!…
      • fado triste/sărut autist/îmi uit moartea printre morţile tale 
        fado triste oraşul respiră greoi, cu genunchiul înfipt în coloana mea vertebrală un trup imens de ciment şi metal prăbuşit peste trupul de oase ne siluim plictisiţi, înghit praful pe care mi-l ejaculează pe limbă şi mirosul de kerosen nu mai avem răbdare să ne vorbim te urmărim amândoi cotrobăind după singurătate prin cameră …
      • Închid ochii
        Închid ochii și peisajul dispare, văd în interiorul meu vechiul mobilier din copilărie, trenurile cu mulți refugiați, o execuție în stradă, aud împușcătura seacă, o tuse finală. Ridic pleoapele, Lacul, păsări de apă, Iarba înaltă, pace. Palmele calde ale iubitei. Închid din nou ochii, Dispar. Se nasc noi generații. auto…
      • Iubirea trece prin suflet/ Mă lepăd/ Iubire nu va mai fi 
        Iubirea trece prin suflet   Dulce la umeri îmbrăcată în mări de răcoare iubirea trece prin suflet zeiţa cu lance aş vrea să găsesc un vultur să soarbă o dată doar un cerc să scriu din jurul ei melancolii private să urce la mine înghiţind lacul fără fund de dimineaţă bine deosebit de verde doar…
      • La piaţă
            Legume şi fructe veştejite agonizează pe tarabe insalubre, lumina ucigătoare a soarelui torid de vară te îmbie la sinucidere căldura sufocantă pare să asxifieze toate fiinţele cu excepţia precupeţelor care mă calcă pe nervi cu tupeul şi minciunile lor veşnic perpetuate cu impotenţa lor lingvistică pe…
      • noaptea poeziei/Instincte triste
        noaptea poeziei   ceasul numără vise amintiri vinovate totul e o privire în rest aştern paşilor covoare amestecate acorduri de chitară cu mâinile goale voi descifra jocurile vieţii cu mâinile goale     Instincte triste   tulpini de copaci solizi care nu-ţi spun dacă te primesc sub scoarţă …
      • numai luna
        numai luna mai rătăceşte printre braţele înflorite ale unui cireş numai tăcerea gustă din cântecul lin al izvorului noaptea se joacă de-a zeii; aprinde candelabre în peşteri de vis aduce cerul cu stelele aproape de tâmple să-i simţim respiraţia bucuria nesfârşirea numai luna în templul lui apollo s-a scuns…
      • Oase
        Sub pătura ierbii nisipul despică sămânţa luminii peste lumile noastre o limbă de clopot abur de cafea şi zornăit de oase.   autor Iuri Iulian Lorincz http://cititordeproza.ning.com/profile/IuriIulianlorincz
      • padruşka/ mă aşez în patul tău şi-mi sting o ţigară pe coapsa fierb...
        .................................................................. „tu nu eşti o padruşkă nu tu nu eşti nimic nici măcar un căţel cu nume frumos rătăcit pe contransensul istoriei personale poporul mi-a inventat o limbă hibridă în care niciodată nu plâng e ok cicatricele trupului meu te ţin ocupată suficient cât să nu te…
      • Poeme 
        două şi încă o idee pentru toamnă   norul acesta cu gât de harpă deasupra rapiţului corzi ude întinde strecurat îndelung unghiul şi tânguirea cocorilor australi   neliniştite ramuri curg aleanul de frunze peste retina cerului de cenuşe flămândă aşteptarea naşte nădejde copacii îşi curg seva…
      • poemul lui eu/ animal party/ unei oarecare
        poemul lui eu acest poem începe prin eu şi se va sfârşi prin noi e despre cum eu stătea întins pe spate în patul lui mort şi încerca să găsească punctul din tavan în care privea în zilele lui fericite şi după atâtea găuri în care ochii cădeau şi ieşeau ca nişte soldaţi pe un câmp de luptă descoperi singurătatea sub…
      • Summertime / Ce specie rară poetul
        Este atât de cald în această vară chiar sub ventilator fierbintele e mov pentru că afară se zbat vedenii pentru că nestăpânite fantome trag din mine numele tău, casa ta şi ochii tăi verdele unui cuib în care poposesc păsări ne zbatem, ne vorbim cât cuprinde orizontul prevedem plecări migrări, apoi naufragii pui…
      • Timpi/Decadenţă/ La răscruce
        Timpi   Păsările Tăcute Sub coaja lumii Au gustat din sâmburele Zdrobit de adevărul necopt. Aripile Grele Pecetluite de cer S-au retras în abisul Trupului Din dor de zbor!   Cu miros de toamna, artist Elena Bissinger   Decadenţă   Îngeri spânzuraţi Între cer si pământ Smulşi din zbor De…
    • Category: Proză  (16)
      •   Passa la nave mia, sola tra il pianto De gli Alcion per l’acqua procellosa ( Carducci)     Săpătorul în piatră se trase la o parte de chipul cioplit şi-l privi: un tânăr era închipuit în marmoră chemând pe cinevà de departe; braţul lui drept, aproape întins înainte, la înălţimea capului, făceà, cu…
      • Caruselul
          Din copilărie te acaparează caruselul cu multe scaune zburătoare. Nu există nicio jucărie mai impunătoare decât caruselul. Dacă te urci pe el, nu vei uita niciodată că este prima încercare de zbor peste lume, peste tine, atunci te întâlneşti cu imagini care ar putea fi ale tale, le vezi desenate doar mental, cum simţeau nevoia…
      • Detalii @13
        *** În conul privirii, căutând infinitul, orizontul diluat risipea frânturile zborului presupus, păsărilor crestate pe bulhacul norilor înveliţi în derma porţelanului fin, aparenţelor de aripi dislocate de pojghiţa apei, de crustele cerului, de visul şi dorinţa atingerii adevărului. Dincolo de sciziunile luminii, între straturile umbrelor…
      • Doamna Înţelepciune
        Uneori, simţeam că inima îmi bate atât de tare, încât e gata-gata să îmi iasă din piept. Atunci cuvintele mi se opreau pe buze şi explicaţiile ce mi se cereau rămâneau în mine, lovindu-se de pereţii gândurilor, într-un vacarm ce mă speria şi mai tare… Pe vremea aceea, eram o fetiţă care scria primele ei poezii. O fetiţă puţin…
      • Făcătorul de pîine
        Bărbatul se spălă cu migală pe mîini apoi, desfăcu punga de făină şi-i turnă conţinutul în castron; o pulbere albă se ridică o clipă în aer şi coborî cuminte poposind pe marginile castronului. Măsură atent trei ceşti de făină de mălai, patru ceşti de tărîţe de grîu,  trei pahare de apă şi adăugă drojdie, cît o…
      • Gâlcevi narative
        Mă tot întreb cum s-a ajuns aici. Desigur că e şi vina mea, înţeleg foarte bine asta, nu am vrut să fiu un narator omniscient, care ştie chiar totul despre pesonajele sale, am intenţionat să le păstrez intimitatea într-o măsură mai mare sau mai mică, mi-a displăcut acea poziţie demiurgică, a celui care ştie totul despre…
      • Grădina fermecată (dar de Ziua copilului)
        Astăzi, vă voi povesti despre o grădină mai puţin obişnuită, în care doar copiii pot pătrunde. Pe aleile ei, presărate cu nisip fin şi mărgăritare sclipitoare, păşesc îngerii. Fiecare tufiş este un mister, o lume aparte se ascunde printre crengi şi frunze, prin scorburilor bătrânilor copaci. Flori sunt peste tot: trandafiri, iasomie,…
      • Ident¿tate - fragment de roman în lucru
        Se împlineau doi ani peste câteva săptămâni şi, chiar dacă nerăbdarea mea îşi atinsese apogeul, ştiam că încă nu eram pregătit. Doar că, odată ajuns la stadiul ăla, nu mai aveam dreptul să fac nicio alegere. Dispuneam oricum de toate informaţiile necesare; studiasem cu grijă cele mai mici amănunte. De ceva vreme obişnuiam să…
      • Marele Absent ( însoțit de comentariu critic)
        Capitolul 3897 Privind din balconul imperial ploaia de meteori purpurii care venea de dincolo de orizontul vizibil, prințesa Amabalamaia din Huantamatanor i-a spus amiralului ei, Patontiakov, că a auzit vuietul pe care îl făceau furtunile oceanice animând motorul istoriei și că se temea pentru supușii ei care trăiau printre algele de lumină…
      • Philadelphia 3D Game
        - Ce mai faci, bătrâne centaur? Nu te-am mai întâlnit de 4 decade. Noroc c-am văzut mesajul tău licărind pe perete. Ş-am venit. Pe unde umblaşi? - Ia, cu munca. Am fost în nişte deplasări. Şi m-am astrucat şi io pe-acasă pentru niscaiva timp. - Da’ ce-i monstruozitatea asta? Că simt că pute a friptură. - Un barbecue. L-am luat din…
      • Poveste cu cifre
        Pe vremea când Dumnezeu mai locuia încă în Arabia, de cifre se ocupau mai cu seamă poeţii, pentru că aveau puterea de a asculta atent sunetele pământului şi ale cerului, odată cu trecerea vremii prin inimile lor. Născociseră semne pentru fiecare, însoţindu-le cu o muzică deosebită, aşa cum făcuseră şi cu literele cu care scriau.…
      • Raport II
        Lucrurile se împuţiseră acolo, voiam să le cer superiorilor mutarea în alt department, sau chiar demisia, pensioanrea, orice! Voiam să renunţ la postul ăsta care mă scosese din minţi. Cu cât amânam mai mult cu atât simţeam cum mă înmocirlesc şi mă înţelenesc mai tare în situaţia aia. Aşa că într-o zi le-am scris: “…”, aaaaaaa,…
      • Ruleta rusească
        Stăteam la masa din sufragerie, cu 3 beri japoneze Sapporo, la sticlă. Lângă ele, în dreapta, se afla revolverul cu 8 gloanţe. Desfac a doua sticlă de bere, trag două gâturi din el şi duc pistolul la tâmplă. Bang! apăs pe trăgaci şi nimic…. Am scăpat, de data aceasta. Dau drumul la televizor, era un film de acţiune cu Bruce Willis.…
      • şcoala primară
        După terminarea primelor două clase de şcoală la Colegiul Militar, au urmat două clase de şcoală primară în sat. Mama mi-a zis că va trebui să mă dea la Şcoala Primară din sat şi eu am sărit, revoltat, că eu nu mă fac primar. La şcoala din sat se învăţa în mod cam primitiv. Învăţătorul nostru, Nicolae Suditu, locuia chiar în…
      • Smetanalaan VIII
        Chiulurile Danei sau alt destin de bucureşteancă Dana fugea de la liceu şi se încuia în camera ei când era acasă. La şcoală fugea de “dirigu’”, acasă se ascundea de fratele ei vitreg, Mihnea. Cei doi bărbaţi erau coşmarurile ei diurne. “Dirigu’” preda limba şi literatura română, avea patruzeci şi şase de ani, chelie, mâini…
    • Category: Pt. copii  (6)
      • Basmul căprioarei
            Trăia odată la marginea unei păduri, departe de orice aşezare omenească, un bătrân înţelept. Înţelepciunea-i nu avea margini, întocmai ca şi singurătatea lui. Iubea pădurea ca pe propriul său copil, dar tare mult îşi dorea un fiu. În fiecare seară le şoptea copacilor şi lui Dumnezeu despre dorinţa sa, dar…
      • Capitole din Poveştile varegului Ivar de la Nipru
        Descălecarea lui Rurik „Povesteşte-ne cum a fost atunci”, l-am îndemnat eu pe Ivar de la Nipru în iarna care a urmat, cînd iarăşi s-a aciuat la noi ca să-şi dezmorţească ciolanele bătute de vântul aspru al Dobrogei. La timpurile descălecatului mă gândisem eu când am adus vorba despre întâmplările cele vechi. Timpul când strămoşi…
      • Papucul zânei Pupic 
        Zâna Pupic era frumoasă ca orice zână, adică înaltă, subțire, cu mijlocelul desigur tras prin inel,  apoi mai avea și părul bălai lung-lung și mătăsos, până aproape de călcâie, fapt pentru care pierdea zilnic aproape o oră cu pieptănatul și periatul lui. Spălatul și uscatul acestui păr erau o adevărată aventură. Cât…
      • Poveste din codrii de aur ( însoțit de comentariu critic)
        După mai  mulți ani de pauză iată că venise vemea pentru a convoca din nou marea adunare a viețuitoarelor de pe câmp și din codrii, fie ele cu pene, cu păr sau fără. Se întâmplaseră multe între timp și nu dintre cele mai bune. Mai încrâncenați decât altă dată, oamenii cășunaseră să taie cât mai mulți copaci din…
      • Povestea grăuntelui de nisip 
        Într-o seară de vară, un pitic de rouă, ocupat cu treburile lui piticești, tocmai auzi dintr-un colț umbrit, de pe malul rîului, o voce mică, mai mică și decât cea a piticilor de rouă sau a gâzelor din preajmă și care spunea: „Ehei, odată, demult, când și eu eram o piatră mare, lipită strâns de o stâncă falnică din vârful…
      • Prăjitor sau vrăjitor (însoțit de comentariu critic)
        În podul casei se găseau aruncate și pline de praful anilor o mulțime de obiecte stricate, devenite nefolositoare sau pur și simplu demodate. Părinții și, înaintea lor, bunicii, urcaseră rând pe rând în pod mobile vechi, scaune șchioape, fotolii desfundate, cufere, cum ar fi cufărul bunicului de când făcuse el armata la călărași,…
    • Category: Studii  (6)
      • Ana & Mircea Petean – Ocolul lumii în 50 de jocuri creative 
        (Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2010)   După ce am citit cartea familiei Petean, dedicată jocurilor creative de-a „poezeaua”, ajunsă la ediţia a III-a, am început să sar într-un picior, jucând şotronul în casă şi m-am înseninat. Probabil că, redescoperind bucuria jocului, acea viziune ingenuă asupra lumii, am dat în mintea…
      • Câmpul psiho-poetic și vectorul Poet- Un posibil început (însoțit d...
        Ch. Peirce: semnul „este ceva care ţine loc de ceva pentru cineva”. Nota autorului: Acest text se doreste a fi o continuare a discuţiei purtată cu domnul profesor Florin Contrea, cu ceva timp in urmă, mai exact septembrie 2009 – ianuarie 2010, pe un site de socializare. Atunci dânsul mi-a sugerat să urmăresc şi să încerc să…
      • Ileana Roman – Ţiganii, între libertate și infracționalitate 
        Ileana Roman, încercând să justifice cel mai puternic spirit de libertate manifestat de vreun popor de pe planetă, a cercetat viaţa ţiganilor sub toate aspectele: istoric, socio-economic, cultural etc, rezultând, în final, o lucrare qvasi-academică limitată contractual. /1/ Ţiganii au migrat din nordul Indiei, în secolele IX – X (în…
      • Minunata lume nouă de Aldous Huxley (note de lectură)
        „Utopiile, spune Berdiaev, ne apar astăzi mult mai realizabile decât se credea pe vremuri. De aceea în vremurile noastre ne aflăm în faţa unei întrebări destul de chinuitoare: cum să evităm înfăptuirea lor definitivă?... Utopiile sunt realizabile. Viaţa se îndreaptă către utopii. Şi poate că începe un veac nou, un veac în care…
      • Omul marginal
        Canadienii au o expresie pe care nu o folosesc prea des, nici prea deschis. Asta pentru că nu e deloc „politically correct”... E drept, mulţi nici nu ştiu ce înseamnă expresia D.P. (deepee) - mai ales cei în cauză – aşa că, auzind expresia, nici nu se prea sesizează. Dipi înseamnă „displaced people” şi se referă la toţi cei care,…
      • Panait Istrati şi evreii
        Panait Istrati   Revista "Faleze de piatră", publicaţie literară şi culturală care apare în Internet în limba română, a publicat recent câteva articole ale doamnei Maria Sava din Iaşi referitoare la scriitorul Panait Istrati şi opera acestuia. Citind articolele autoarei mi-am împrospătat cunoştinţele asupra acestui mare scriitor,…
    • Category: Tineri  (1)
      • în orașul cu turnuri de apă 
        artist Constanţa Abălaşei-Donosă   respirăm așa cum iubim mai vioi sau mai șters scuturăm gândurile, cad laolaltă crudul și coptul cearcăn lăţit pe obraz coboară în piept sub muguri plesnind cu ramurii coarnelor elanii desfac drumuri spre orașul cu turnuri de apă ajunse în cer nu mai respiră mirosul de iarnă acum mi…
    • Category: Trad.  (4)
      • Exerciţii de balans- Saghi Elnekave
        artist Natalie Schor   Exerciţii de balans Tu plimbă-te. eu voi fi un pom. sau un fir de iarbă. fii un gând. fii poate o bordură. sau mai simplu, nu te mişca, cugetă! poate faci deducţii. poate îţi vei aduce aminte. poate mă vei imagina. eu voi fi sub pământ sau peste el. este la fel, nu contează.…
      • În timp ce dormeam- Ralph Jakobsen( 1907-1994)
        artist Natalie Schor   În somn devenim copii războaiele dintre noi se evaporă braţele se întind drepte respiraţia capăta un ritm calm care nu aparţine pământului   buzele dospesc ca buzele de copil şi palmele se deschid jumătate slugi şi stăpâni copii şi primi miniştrii pe toţi ne ocrotesc…
      • La marginea civilizaţiei - Schiţe din peninsula Balcanică (6) 
        La marginea civilizaţiei - Schiţe din peninsula Balcanică (6)     Carl Gustav Otto Kristian Wrangel (1839-1908) Născut la Hamburg, CG Wrangel face şcoala de cadeţi la Karlberg. Devine ofiţer, om de stat, jurnalist, corespondent la o serie de publicaţii centrale suedeze şi germane şi redactor al mai multor ziare importante.…
      • Without you, Leo!
        Without you, Leo! by Valery Oisteanu http://cititordeproza.ning.com/profile/ValeryOisteanu     Imploding humanity in a Kafkaesque banal existence, Bleeding unforgettable existential narrative Where the movies come alive, than die suddenly Where Marilyn Monroe sings her sultry poetry Where film-mafia meets the…
    • Category: Video  (1)

No comments:

Post a Comment